+606 232 5821 sales@central-cables.com.my
Pasukan Pengurusan Central Cables Berhad

LEMBAGA PENGARAH

Pengerusi

Megat Joha Bin Megat Abdul Rahman

Encik Megat Joha Bin Megat Abdul Rahman, lelaki, berumur 56 tahun, Pengerusi Central Cables Berhad. Beliau telah dilantik sebagai ahli Lembaga Pengarah Central Cables Berhad pada 28 Mei 2013.

Dia adalah seorang akauntan yang terlatih dan berkelayakan di Amerika Syarikat yang lulus dari Boston University, Massachusetts dengan memperoleh Ijazah dalam bidang Perakaunan & Kewangan pada tahun 1986 dan memulakan kerjayanya dengan Peat Marwick Mitchell, Chicago, Amerika Syarikat. Setelah lulus ujian CPA USA pada tahun 1987 di Chicago, dia kembali untuk bergabung dengan pejabat KPMG Kuala Lumpur pada tahun 1988.

Pada tahun 1991, ia bergabung dengan Kumpulan FIMA Berhad di mana dia berkhidmat dalam pelbagai jawatan sebagai Wakil Presiden untuk pengembangan dan perniagaan Kumpulan berasaskan Agro dan sebagai Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif (“CEO”) untuk Percetakan Keselamatan Nasional dan Pencetak Keselamatan, FIMA Berhad .

Pada tahun 1998, Encik Megat Joha bergabung dengan Bursa Saham Kuala Lumpur (“BSKL”) (sekarang dikenali sebagai Bursa Malaysia Securities Berhad) sebagai Pengurus Kanan Penyelidikan untuk Pengawasan Pasaran. Pada tahun 1999, dia memimpin pasukan projek dalam menubuhkan Labuan International Financial Exchange ("LFX") untuk BSKL, dan memegang jawatan Penolong Pengurus Besar di LFX hingga 2002.

Dia meninggalkan BSKL pada awal tahun 2002 untuk menjawat jawatan Ketua Pegawai Operasi merangkap Pengarah Eksekutif (Operasi) di Mayban Securities Sdn Bhd hingga akhir tahun 2005.Pelbagai tugas lain termasuk penjualan projek di Sigma AIT Sdn Bhd, pembangunan perniagaan dan pengurusan projek di Scomi Engineering Berhad, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Majuperak Holdings Berhad dan terakhir sebagai Pengurus Besar di Boustead Sissons Paints Sdn Bhd.

 


 

LEMBAGA PENGARAH

Ketua Pegawai Eksekutif

Zakrysham Bin Zainal Bahry

Encik Zakrysham berumur 52 tahun, warganegara Malaysia, menyertai Central Cables Berhad (“CCB”) pada 12 Julai 2015th Seorang Akauntan bertauliah mengikut profesion dan ahli MIA, Zakrysham membawa bersamanya pendedahan industri yang pelbagai daripada perbankan dan kewangan, insurans, logistik, pembinaan, pembuatan kepada perundingan dan industri perkhidmatan. Beliau menawarkan pengalaman fungsional yang luas daripada Kewangan dan Audit, IT, Strategi dan Perancangan Korporat, BD dan Pemasaran kepada L&D dan Pengurusan Bakat, yang merupakan portfolio terakhir dipegangnya di GLC sebelum menyertai CCB. Beliau memegang kelayakan ACCA (UK).

 


 

LEMBAGA PENGARAH

Azlan Bin Ahmad

Azlan Ahmad, 52 tahun, dilantik sebagai Lembaga Central Cables Berhad pada 28 April 2008. Beliau belajar undang-undang di Universiti Middlesex di London dan lulus dengan LL.B (Hons) pada tahun 1991. Pada tahun berikutnya, dia mendapat Ijazah Utister Barrister dari Persatuan Yang Berhormat Lincoln's Inn dan diterima masuk ke English Bar. Pada bulan Jun 1993, Azlan Ahmad dipanggil ke Peguam Malaysia sebagai Peguambela & Peguamcara dan memulakan praktik perundangannya sejak itu.

Pada tahun 2000, beliau telah menghentikan amalan swasta untuk menyertai sektor korporat sebagai Pengurus Undang-undang di salah sebuah syarikat makanan dan minuman terbesar di Malaysia. Pada tahun 2005, beliau meninggalkan Permanis Sdn Bhd sebagai Naib Presiden Jabatan Hal Ehwal Undang-undang dan Kesetiausahaan Korporat. Pada November 2011, beliau menyertai syarikat induk Permanis, C.I. Holdings Berhad sebagai Setiausaha Syarikatnya.

Antara Julai 2016 – Mei 2018, Azlan Ahmad berkhidmat sebagai Pegawai Khas kepada Menteri Kewangan II dan berpangkalan di Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan di Putrajaya. Dia kini menyambung semula kerjayanya dengan C.I. Holdings Berhad sebagai Ketua Hal Ehwal Undang-undang dan Kesetiausahaan.

 


 

LEMBAGA PENGARAH

Kasinathan A / L Tulasi

Mr. Kasinathan a/l Tulasi ("Mr. Sunther"), lelaki, berumur 61 tahun, warganegara Malaysia, telah dilantik ke Lembaga Central Cables Berhad pada 28 Mac 2008.

Dia memiliki ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LL.B) dengan kepujian dari University of London (Luar), dan dia juga seorang Pengacara (Lincoln's Inn). Dia memulakan kariernya sebagai Eksekutif Undang-Undang di Tetuan Shah & Burke dan membaca di bilik Mr. Philip Waller QC di London. Sunther kembali ke Malaysia dan dipanggil ke Peguam Malaysia pada 27 September 1991.

Setelah dipanggil ke Peguam, dia bergabung dengan firma guaman Tetuan Sajali, Amier & Partners. Pada bulan Disember 1992, Mr Sunther mengundurkan diri dari Tetuan Sajali, Amier & Partners untuk menjalin perkongsian Tetuan A. Zahari Thulasi yang sekarang dikenal sebagai Tetuan Affendi Zahari.

 


 

LEMBAGA PENGARAH

Pengarah Kewangan

Amir Nashrin Bin Johari

Amir Nashrin Bin Johari, berusia 26 tahun, telah dilantik menjadi Lembaga Pengarah Central Cables Berhad pada 5 November 2018. Beliau memegang BSc (Hons) Perakaunan dan Kewangan dari Oxford Brookes University, United Kingdom.

Dia memulakan kerjayanya di KPMG melakukan audit kewangan luaran untuk syarikat dalam industri termasuk pengurusan harta tanah, perdagangan pam air, perhotelan, pembrokeran dan penjagaan kesihatan. Kemudian dia pindah ke unit Strategi dan Operasi Penasihat Pengurusan Perundingan Pengurusan KPMG di mana dia mengerjakan projek awam dan swasta seperti rancangan pembangunan ekonomi desa, kajian persepsi dan penilaian tadbir urus.

Amir Nashrin adalah Pengurus di pejabat Pengarah Urusan Kumpulan CI Holdings Berhad, sebuah syarikat tersenarai awam di Bursa Malaysia. Dia juga kini duduk dan bekerja rapat dengan Lembaga Pengarah dan Jawatankuasa Eksekutif beberapa anak syarikat CI Holdings Berhad iaitu, Palmtop Vegeoil Products Sdn Bhd dan Continental Resources Sdn Bhd.

 


 

LEMBAGA PENGARAH

Dato 'Sri Zohari Bin Akob

Bahagian ini masih dalam proses

 


 

KORPORAT

Mohd Aizat Bin Mohd Yusoff

Encik Mohd Aizat Bin Mohd Yusoff, lelaki, berumur 31 tahun, warganegara Malaysia, menyertai Central Cables Berhad pada 03 September 2018, dari TechnipFMC di mana dia adalah Jurutera Pemasangan Subsea. Selama 4 tahun berkhidmat dengan TechnipFMC, dia terlibat dengan banyak projek EPCIC dan kerja tender di Malaysia dan luar negara. Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Struktur) dengan kepujian dari University of South Australia.

 


 

OPERASI

Nadiah Binti Musa

Puan Nadiah Musa menyertai Central Cables Berhad pada 16 Mei 2006 sebagai Eksekutif di jabatan R&D. Kemudian, dia ditukarkan ke jabatan Produksi sebagai Eksekutif Perancang Pengeluaran pada bulan Januari 2010. Selama berkhidmat sebagai perancang, dia diperkenalkan ke tempat penjualan dan pemasaran.

Pada tahun 2013 dan 2014, dia dinaikkan pangkat sebagai Pengurus Kanan dan Pengurus Kanan II. Pada bulan Julai 2015, dia telah dinaikkan pangkat sebagai Pengurus Besar Operasi hingga sekarang.

Dia telah bekerja di firma perdagangan dan penghantaran antarabangsa dan memperoleh banyak pengalaman. Dia mempunyai pengalaman bekerja selama 17 tahun di pelbagai industri dan jabatan.

 


 

KILANG

Mohd Zani Bin Kasim

Encik Mohd Zani Bin Kasim, berumur 50 tahun, warganegara Malaysia, bergabung dengan Central Cables Berhad pada 29 Mac 2010. Dia telah berada di organisasi industri pembuatan kabel selama 23 tahun di mana dia memegang pelbagai peranan dan tanggungjawab terutamanya dalam pengeluaran, proses, penyelenggaraan dan projek . Dia juga terlibat dalam industri pembuatan bulu selama 4 tahun di mana dia ditugaskan untuk mengawasi mesin dan memproses aktiviti peningkatan. Beliau memiliki ijazah dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal dari Universiti Teknologi Malaysia.